Panza freatica sau solul
ca si sursa de Energie

Sistemele de incalzire geotermale se definesc ca si sisteme ce au ca si sursa de energie Pamantul
(adica apa din panza freatica sau solul)


Sistemul APA - APA
(sistemul geotermal deschis)

In cazul in care apele subterane sunt disponibile la o adancime de pina in 25m, acestea ofera cea mai buna sursa de energie. Avand o temperatura constanta de la +12°C la +15°C, sursa de energie va oferi cea mai buna performanta sistemului tip pompa de caldura.

Folosint aparatura de masura dedicata am masurat la sistemele instalate performante specifice pompei de caldura COP > 7, si performanta sistem complet COP > 5 (sistem complet include consumurile pompei de caldura, pompelor de circulatie si a pompei de put)
(COP = energie termica degajata / energie electrica consumata).


Sistemul SOL - APA
(sistemul geotermal inchis)

In cazul in care nu se poate folosii apa subterana, solul este o solutie buna (mult mai buna decit aerul). Conditionalitatile in cazul sistemelor inchise sunt foarte stricte si o instalare defectoasa aduce cu sine o eficienta energetica dezastroasa.

Solul ca si sursa de caldura aduce un coeficient de performanta (COP) al sistemului de 2.7 — 3.2 pe un sezon rece. Acest COP este net superior celui obtinut cu un sistem care are ca si sursa aerul (COP = energie termica degajata / energie electrica consumata).

Aceste sisteme, numite si sisteme inchise, folosesc un schimbator de caldura care se afla in pamint si un agent termic prin care caldura pamintului este adusa catre pompa de caldura. Schimbatorul de caldura din pamant se poate executa orizontal sau vertical, HouseDoctor recomanda (daca exista posibilitatea) schimbatoarele de caldura verticale.

Atentie! — Proiectarea si implementarea schimbatoarelor de caldura cu solul este o operatiune foarte importanta, o proasta proiectare sau o implementare defectoasa fiind cauzele principale al randamentul mic in functionare.


Climatizarea Pasiva

Una din aplicatiile moderne ale sistemelor geotermale deschise si inchise este si climatizarea pasiva, implementarea acesteia aducind reduceri de 8 pina la 12 ori a costurilor energetice cu climatizarea. Tehnologia consta in climatizarea spatiilor in mod pasiv, fara a folosii un agregat frigorific.
Sisteme folosite:

Ground Energy

Pompe de caldura cu un design minimalist si cu paramentri de functionare exceptionali.

Pompe de caldura, Ground Energy
Ground Energy
Coolwex

Pompe de caldura din categoria celor de renume modial, cu calitate ireprosabila si randamente de exceptie.

Pompe de caldura, Coolwex
Coolwex
Hotjet

Producator Ceh de renume in domeniul pompelor de caldura, cu un raport pret calitate foarte bun.

Pompe de caldura, Hotjet
Hotjet
Oilon

Pompe de caldura de origine finlandeza, din categoria produselor de lux

Pompe de caldura, Oilon
Oilon